Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Ελιά, φύλλα ελιάς και ελαιόλαδο


Συστατικά της ελιάς

Τα δραστικά συστατικά των φύλλων είναι η ελαιοροπίνη, η ελαιοστερόλη και η ελαιίνη, ενώ το ελαιόλαδο περιέχει το μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, το ελαϊκό οξύ. Αν και το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά είναι παράλληλα φτωχό σε κορεσμένα (των οποίων η υψηλή κατανάλωση σχετίζεται με προβλήματα υγείας).

Η τρίτη ομάδα λιπαρών, τα πολυακόρεστα, βρίσκεται σε μικρή αναλογία, με τα ω-6 να υπερτερούν των ω-3 λιπαρών.

Το ελαιόλαδο είναι επίσης πλούσιο σε σκουαλένιο (ουσία με θαυμαστές ιδιότητες που βρίσκεται και στο συκώτι του καρχαρία), λιποδιαλυτές βιταμίνες και φαινόλες (σημαντικά αντιοξειδωτικά, και όχι μόνο).

Οι βιταμίνες Α, D, E και K, που περιέχονται στις ελιές, βοηθούν την ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και ενήλικες. Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μας δίνουν το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη Ε.

Οι ελιές είναι θρεπτικές και πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ιώδιο.

Τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη, ελαιοευρωπεΐνη, ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη (ίσως το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό του ελαιόλαδου) είναι οι ουσίες του ελαιόλαδου που πρωταγωνιστούν σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων είναι πράγματι εντυπωσιακά.


Ελιά και φύλλα ελιάς: Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις

Από την ελιά για βοτανοθεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα φύλλα, ο φλοιός και το ελαιόλαδο.

– Τα φύλλα της ελιάς βοηθούν στη μείωση της πίεσης του αίματος και συμβάλλουν στην καλή κατάσταση του κυκλοφορικού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διουρητικά, κατά της κυστίτιδας, των ρευματισμών, της αρθρίτιδας και για τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Για το σκοπό αυτόν (κατά του σακχαροδιαβήτη) χρήσιμο είναι και το αφέψημα που προκύπτει από το φλοιό των νεαρών κλαδιών της ελιάς, που είναι και αντιπυρετικό.

- Το ελαιόλαδο είναι αποτελεσματικό υπακτικό, χρήσιμο στις περιπτώσεις χολολιθίασης – σε συνδυασμό και με σταγόνες λεμονιού – και σπαστικής κολίτιδας.

Η κατανάλωση ελαιόλαδου φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω διαφόρων μηχανισμών όπως:

– Η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, μέσω κυρίως της αύξησης της HDL «καλής» χοληστερόλης.

– Μείωση της οξείδωσης της LDL «κακής» χοληστερόλης, με αποτέλεσμα την προστασία των αγγείων από τη φθορά που προκαλεί η οξείδωση.

– Η προαγωγή της ενδοθηλιακής λειτουργίας (φανταστείτε το ενδοθήλιο ως τη «φόδρα» των αγγείων).

– Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.

– Βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σε φλεβική θρόμβωση.

– Συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

– Συμβάλλει στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου του παχύ εντέρου.

– Έχει βρεθεί ότι τα φύλλα ελιάς είναι αποτελεσματικά ενάντια στα αφροδίσια νοσήματα όπως ο έρπης και η γονόρροια καθώς και ενάντια σε οδοντικές μολύνσεις λόγω των αντιϊκών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων τους.

– Μπορεί να συμβάλλει στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, θεραπεύοντας έτσι περιπτώσεις έλκους.

– Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

– Φαίνεται να προλαμβάνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

– Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μαύρες ελιές, είναι ευεργετικά στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την πρόληψη της οστικής απώλειας, ιδιαίτερα στα μηριαία οστά.

– Ενισχύουν τη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό σύστημα.

– Βοηθά στις εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση.

– Τα φύλλα ελιάς έχουν αντιβιοτικές, αντιϊκές, βακτηριοκτόνες και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

-Οι ελιές αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών.

Άλλες χρήσεις

– Στη φαρμακευτική, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σαν διαλυτικό ορισμένων φαρμάκων όπως π.χ είναι η καμφορά.

– Το ελαιόλαδο είναι ένα εξαιρετικό καλλυντικό για τα μαλλιά και το δέρμα. Εντριβές στο τριχωτό της κεφαλής, δυναμώνουν και αναζωογονούν τα μαλλιά, ενώ δίνει λάμψη στο δέρμα, κάνοντάς το ελαστικό και νεανικό, μειώνοντας παράλληλα τις ρυτίδες.

– Χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών, σαπουνιών και διαφόρων ειδών καθαρισμού.

– Χρησιμοποιείται ως βάση για τη διάλυση αιθέριων ελαίων

Παρασκευή – Δοσολογία

Για λαμπερά μαλλιά χωρίς τριχόπτωση

Για να αποκτήσουν τα μαλλιά λάμψη, κάνουμε απαλή εντριβή με ελαιόλαδο, αφήνουμε λίγες ώρες και στη συνέχεια τα λούζουμε. Τα μαλλιά θα λάμψουν από υγεία και θα μειωθεί η τριχόπτωση.

Μάσκα μαλλιών

Αναμείξτε ίση ποσότητα ελαιόλαδου και δαφνέλαιου και περάστε τα μαλλιά σας. Κάντε ελαφρύ μασάζ. Τυλίξτε τα με πετσέτα και αφήστε το ευεργετικό αυτό λάδι να δράσει για μισή ώρα. Ύστερα, μπορείτε να λουστείτε.

Για πληγές

Αναμιγνύουμε ελαιόλαδο με κόκκινο κρασί.

Αντιπυρετικό

Συλλέγουμε την άνοιξη φλοιό από νέα κλαδιά και παρασκευάζουμε αφέψημα με 30-60 γρ. σε ένα κιλό νερό.

Για ρευματισμούς και αρθρίτιδα

Πίνουμε ένα φλιτζάνι συμπυκνωμένου αφεψήματος, μία ώρα μετά το κύριο γεύμα.

Για την υπέρταση

Βράζουμε περίπου 20 φύλλα ελιάς σε ένα γεμάτο φλιτζάνι νερό για 15 λεπτά, μέχρι να μείνει το μισό νερό. Το σουρώνουμε και είναι έτοιμο. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι, ζεστό, πρωί και βράδυ.

Λάδι για εντριβές

Ελαιόλαδο με χαμομήλι μαζί, μας δίνει ένα εξαιρετικό λάδι για εντριβές, ιδιαίτερα σε κρυολογήματα του χειμώνα.

Για ξηρότητα του δέρματος

Αναμείξτε ίσες ποσότητες από ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο και λάδι καλέντουλας και ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας. Επαλείψτε τα σημεία που εμφανίζουν ξηρότητα ή σκασίματα.

Για όμορφα και απαλά χείλη

Βάλτε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Οι ποιοτικές κατηγορίες των ελαιόλαδων επιτρέπεται να διακινούνται και να πωλούνται λιανικά εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εφόσον περιγράφονται και ορίζονται ως εξής

1. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο:

Το ελαιόλαδο αυτό είναι εξαιρετικής ποιότητας και παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία. Ο βαθμός οξύτητας δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,8%. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και διατηρεί ακέραιη τη διατροφική του αξία.

2. Παρθένο ελαιόλαδο:

Είναι και αυτό καλής ποιότητας ελαιόλαδο και παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία. Ο βαθμός οξύτητάς του δεν πρέπει να ξεπερνά το 2%.

3. Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα:

Είναι το έλαιο που λαμβάνεται από ανάμειξη εξευγενισμένου ελαιόλαδου (δηλαδή ραφιναρισμένου – μη σας ξεγελά ο όρος «εξευγενισμένο» και θεωρείτε ότι είναι ποιοτικότερο του παρθένου) και παρθένων ελαιόλαδων, και η οξύτητά του δεν υπερβαίνει το 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου